Publicat en Excursions

EXCURSIÓ CASTELL d’ALARÓ i COVA de SANT ANTONI

Data: 22 d’Octubre de 2017

Bon dia a tots i a totes, ja tenim aquí la primera excursió del grup d’excursionisme de l’AMIPA “10 minuts” del curs 2017-2018: El Castell d’Alaró:
. És una excursió de dificultat senzilla-mitjana, que per a començar està prou bé. Això sí, hem d’anar alerta amb els més petits per que, tant a la zona del castell com a la zona de la cova hi ha llocs a on hi ha caigudes.
L’excursió serà circular, d’unes 3-4 hores de caminar efectiu a pas d’infant, d’uns 8 km aprox. Amb un desnivell aproximat de 250-300 metres de pujada i el mateix de baixada i amb camins senzills, llevat de l’afegitó, pels més grans, de la cova de Sant
Antoni que, al final, és un camí de cabres i per arribar-hi i dins la cova, els infants han d’anar acompanyats d’un adult.
Començarem al restaurant des Verger, així serà mes fàcil aparcar, no hi hem d’arribar massa tard per que ho trobaríem ple de cotxes. Enfilarem tira, tira, cap a dalt per la pista, en direcció cap el Pla del Pouet fins a trobar el camí empedregat que ens durà directes cap al castell, seguint les fites indicades. El Castell d’Alaró a part de tenir una història mil·lenari, és un lloc privilegiat amb una de les vistes més espectaculars de la serra de Tramuntana. Es poden veure un grapat de cims: L’Ofre, l’Alcadena, Els Tossals, El Puig Major, El Puig de ses Vinyes, N’Alí… Una vegada allà, els més grans (a partir de 7 – 8 anys) o els que ja tenguin experiència prèvia ja que el final de la ruta esdevé camí de cabres, podran anar cap a la cova de Sant Antoni, això sí, anant ben alerta ben igual que en tot el recinte del castell. Els més jovenets o els que vulguin, podran esperar a que tornem a dinar al castell.
Per entrar a la cova de Sant Antoni ho feim per un foradí que ens farà acotar el cap, i després se’ns presentarà una cova que té vistes molt guapes, i des d’un entorn diferent, del pla de Mallorca.
La ruta serà circular, i en vers de tornar cap el Pla del Pouet, girarem cap a Alaró. Aquesta ruta ens durà de bell nou cap el restaurant des Verger a on finalitzarà la nostra excursió.
L’horari aproximat serà el següent:
9:00 : Ens trobarem a l’escola a la placeta de darrera.
9:45: Aparcarem al restaurant des Verger i començarem a pujar cap el coll. Veurem alzines, pins, arboceres,…
10:45: Coll o pla des Pouet. A 30 -45 minuts del castell. Aquí podem berenar si tenim gana.
12:00-12:30: Arribarem al Castell d’Alaró. Els que vulguin quedarem per allà i els altres baixarem a la cova de Sant Antoni. 13:30: Dinar al Castell d’Alaró tots junts.
15:00- 16:00h: Finalització de l’excursió i tornada a casa.

Recomanacions

– Pensau que els horaris són aproximats i que podran variar lleugerament.
– Cadascú ha de dur el seu menjar i aigua i, sobre tot, endur-se el seu fems.
– Es recomana dur roba còmoda i adaptada al temps que faci, també calçat adequat.
– Gorra, crema solar i ulleres de sol.
– Hem de tenir cura dels més petits ja que l’entorn te caigudes importants.
– Al davant del grup i al darrera sempre hi anirà un adult i millor evitar les dreceres.
Si teniu algun suggeriment o necessitau alguna informació més:
Toni Colombás: 617 78 04 28 o
Joan Sastre 656 85 90 65
Per a més info de l’excursió:
o
Vos passam informació de la història del castell treta de la plana web per si voleu aprofundir més.

Història del Castell d’Alaró:

El Castell d’Alaró es troba al cim del penyal d’Alaró, a 815 m d’altitud. És un dels 3 castells roquers de Mallorca (amb el Castell de Santueri a Felanitx i el Castell del Rei a Pollença), que servien de defensa i protecció de l’illa. Gràcies a la seva situació
estratègica, garantia la detecció precoç d’assaltants.
La primera referència:
És una construcció amb finalitats militars de la qual hi ha constància històrica des de l’any 902, arran de la invasió musulmana, quan els sarraïns arribaren a l’illa.
Podem trobar la informació a la crònica àrab Kitab tarih Mayurqa, que cita el castell com Hisn Alarün.
Un castell inexpugnable:
En aquell temps ja hi havia una fortificació on els assetjats resistiren vuit anys i sis mesos aquesta invasió. De fet, la crònica narra que no pogueren conquistar el castell fins que els seus habitants esgotaren els queviures i es rendiren.
La Conquista Catalana:
Al 1229, durant la Conquista Catalana del Rei Jaume I (el Conquistador)
alguns grups de mallorquins musulmans fugiren cap a les muntanyes després que el rei En Jaume
entràs a Madina Mayurqa. Al 1231 quedaven focus de població islàmica que es refugiaren als 3
castells rocosos (Castell d’Alaró, Castell de Santueri i Castell del Rei). Em assabentar-se’n Jaume
I que el rei de Tuníssia no intentà reconquistar Mallorca, tornà amb més vaixells i tropes decidit
a la conquista definitiva.
Alfons El Liberal ocupa Mallorca:
Un altre fet remarcable en relació amb la història del castell es produeix l’any 1285.Després de la mort del rei Pere III d’Aragó El Gran, el seu fill Alfonso III d’Aragó El Liberal inicia la invasió de Mallorca per intentar l’empresa de tornar a annexionar el
Regne de Mallorca a la Corona d’Aragó després de la desconnexió feudatària iniciada pel seu oncle, Jaume II, rei de Mallorca. Aquesta ocupació es produeix sense cap tipus d’altercat, llevat de la batalla al Castell d’Alaró, que havia romàs fidel al rei mallorquí.
Veure la Llegenda d’en Cabrit i en Bassa
Abandó del castell:
Als segles XIV i XV, fou progressivament abandonat, tot i que s’hi mantingué una guarnició militar fins a 1741. A partir d’aquesta data, l’ús que se’n féu només fou religiós, ja que al 1622 s’hi havia edificat un oratori.
Actualment…:
Es conserva la murada del castell amb cinc torres. A l’entrada del recinte trobam un primer portal d’accés, ubicat a l’avantmuralla. Alguns escalons més amunt arribam a una segona porta, imbuïda en una torre de defensa per a matacans. És la torre de l’homenatge, popularment coneguda com Constipador. En una de las puntes del penyal, trobam també una altra torre molt popular, dita la Presó dels Moros o la torre de la Cova, a sota de la qual hi ha la cova de Sant Antoni, vestigi d’una antiga ocupació eremítica del segle XVII.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.